Nastavení cookies

Tyto webové stránky používají cookies, abychom zajistili, že získáte to nejhodnotnější na našich webových stránkách. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím se vším".

22.11.2023

I když rekonstrukce náměstí ve Valašském Meziříčí oficiálně skončila loni v září, jedna jeho část na novou podobu ještě čekala. Řeč je o sloupu s nejstarší kamenosochařskou památkou na území města, sochou Panny Marie. Ten se nyní dočkal slavnostního odhalení a znovuvysvěcení po odborném restaurování.

„Loni jsme po 16 měsících prací společně otevřeli krásné nové náměstí, na které jsme čekali dlouhých 60 let. S náklady bezmála 64 milionů korun, přičemž dotací 21 milionů nám přispěl Zlínský kraj, šlo o jednu z nejvýznamnějších investic v našem městě za poslední roky. V tom, že se práce povedly, nás utvrdil také úspěch v soutěži Historické město roku 2022, kde jsme obsadili stříbrnou příčku. Přesto jsme měli k náměstí ještě jeden dluh v podobě zrestaurování Mariánského sloupu,“ řekl starosta Robert Stržínek.

Spolu s náměstím se totiž radnici podařilo restaurovat pouze jednu ze dvou dominant náměstí, kterou je socha sv. Floriána. „Vzhledem k náročnosti prací jsme museli počkat na volné kapacity restaurátorů. Prací se zhostil Petr Lacina s kolegy a stejně jako v případě sochy svatého Floriána odvedl skvělou práci, která jistě vydrží další desítky let. Jsem moc ráda, že jsme nyní mohli opravený Mariánský sloup představit veřejnosti a nechat znovu vysvětit. Stalo se tak symbolicky právě na svátek Zasvěcení Panny Marie v Jeruzalémě,“ vysvětlila místostarostka Yvona Wojaczková. Slavnostního aktu se vedle vedení města zúčastnili také další hosté, o kulturní doprovod se postaral Dětský pěvecký sbor MIBIDIZO a samotného svěcení se zhostil farář Pavel Stefan. Za restaurování sloupu zaplatilo město 846 tisíc Kč, přičemž částkou 292 tisíc přispěl také Zlínský kraj.

Původní socha Panny Marie, která zdobí vrcholek sloupu, pochází zřejmě z roku 1680 a pořídit ji údajně nechala Františka Eleonora Podstatská z Prusinovic, manželka Bernarda Ferdinanda ze Žerotína. Zároveň se traduje, že sloup mohl vzniknout jako poděkování za záchranu města v době tureckého vpádu v roce 1663. V 17. století však stál poněkud severněji v ose ulice Komenského a socha byla obrácena obličejem k zámku Žerotínů. Na své dnešní místo byl Mariánský sloup přemístěn v roce 1841, kdy byl také pořízen nový sokl s nápisy. Celý byl naposledy rekonstruován v roce 1922, a proto bylo třeba přistoupit k odbornému zásahu. Mariánský sloup totiž poznamenal nejen zub času, ale mírně se také nakláněl. Svůj vliv na to zřejmě mělo i koryto potoka, který ve středověku protékal náměstím přímo pod místem, na kterém sloup dnes stojí. Díky archeologickému průzkumu, jenž proběhl pod samotnými základy sochy, se podařilo objevit podstavec s vytesaným letopočtem 1726. Jedná se tak zřejmě o druhou nejstarší kamenosochařskou památku na území Valašského Meziříčí, hned po zmíněné soše Panny Marie.

Zdroj: https://www.valasskemezirici.cz/valmez-zavrsil-opravu-namesti-restaurovanim-marianskeho-sloupu/d-54547

RS