Nastavení cookies

Tyto webové stránky používají cookies, abychom zajistili, že získáte to nejhodnotnější na našich webových stránkách. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím se vším".

6.3.2024

Město vytvořilo dotační program s názvem Mobilita, kdy společenství vlastníků jednotek může žádat o finance na výstavbu nových výtahů, případně jejich rekonstrukci či vznik schodišťových sedaček. Zájem je obrovský, město bude nejspíš muset dotační program navýšit.

Od roku 2022 je k dispozici program, který cílí na seniory a lidi z hendikepem. „Stárnutí obyvatelstva je tématem, které musíme v dnešní době intenzivně řešit. Chceme pomoci občanům se zajištěním nízkobariérového či bezbariérového přístupu k jejich bytům. Naším cílem je zkvalitnění života nejen seniorů, ale také osob s pohybovým hendikepem či rodin s malými dětmi. Proto jsme vytvořili v rámci České republiky unikátní městský dotační program s názvem Mobilita,“ řekl starosta Robert Stržínek. Radnice v rámci něj pravidelně vyčleňuje z rozpočtu částku dva miliony Kč.

Za poslední dva roky vznikly dva výtahy. Pro letošek je okruh rozšířen také na rekonstrukci a pořízení schodišťových sedaček. O dotaci je možné žádat od února, už nyní schválilo město dvakrát 200 tisíc na rekonstrukci ve dvou devítiposchoďových panelácích v ulici Sokolská. Jedná se o domy s 24 byty, přičemž 10 vlastníků je starších 50 let, 12 starších 60 let a dva jsou plně invalidní. Za rekonstrukci SVJ zaplatí dva miliony korun, díky Mobilitě si může částku ponížit o 200 tisíc. Zájem je enormní, rada zastupitelstva se tedy bude zabývat navýšením.

Zdroj: https://novinykraje.cz/zlinsky/2024/03/06/valmez-nabizi-dotace-na-zrizeni-vytahu-v-bytovych-domech/


V rámci dotačního programu je možné čerpat příspěvek na zřízení nového výtahu ve výši 300 tisíc korun, rekonstrukci ve výši 200 tisíc a 100 tisíc na pořízení schodišťové sedačky.


RS