Nastavení cookies

Tyto webové stránky používají cookies, abychom zajistili, že získáte to nejhodnotnější na našich webových stránkách. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím se vším".

13.5.2024

Senior taxi ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku eviduje za čtyři měsíce fungování téměř tisíc jízd a 2500 ujetých kilometrů. ČTK to dnes sdělil mluvčí radnice Jakub Mikuš. Službu Senior taxi Valmez nabízí radnice od začátku roku, je určena pro lidi starší 65 let a držitele průkazu ZTP a ZTP/P. Cena jedné jízdy je 40 korun.

"Senior taxi je jakýmsi doplněním naší MHD, která je zdarma pro všechny cestující. Dokáže totiž obsloužit i lokality, například sídliště, kam se v současnosti velký autobus nedostane. Těší nás, že zájem o tuto službu od začátku roku neustále roste. Kolegyně z našeho odboru sociálních věcí vydaly už přes 550 průkazů, které opravňují seniory starší 65 let a držitele průkazů ZTP a ZTP/P s trvalým pobytem ve městě k využívání Senior taxi Valmez," uvedl starosta Robert Stržínek (ANO).

Radnice zatím měsíčně eviduje průměrně 240 jízd a přes 600 ujetých kilometrů. "Přičemž zatím rozhodně nejúspěšnější byl duben, kdy se lidé nechali odvézt téměř 300krát a najeli bezmála 700 kilometrů. Tato čísla nám jen dokazují, že je o službu zájem a má v našem městě svůj smysl," uvedl starosta.

Zájemci se mohou registrovat na odboru sociálních věcí, formulář je ke stažení také na webu města. "Po registraci mají všichni držitelé kartičky k dispozici osm jednosměrných jízd po městě měsíčně s tím, že cena jedné jízdy činí 40 korun. Je třeba si uvědomit, že se skutečně jedná pouze o jednosměrné jízdy. Pokud si tedy lidé objednají Senior taxi Valmez například pro cestu k lékaři či na nákup a chtějí jet i zpět, musí si rezervovat rovnou dvě jízdy," uvedl místostarosta Petr Nachtmann (ODS). "Je vidět, že si služba hned od začátku našla své uživatele. Provoz Senior taxi Valmez průběžně vyhodnocujeme. Pokud zájem o jeho využívání poroste dosavadním tempem, nebráníme se do budoucna ani dalšímu rozšíření této služby," uvedl místostarosta.

Senior taxi si lidé objednají telefonem minimálně den dopředu. Registrovaný uživatel s sebou může vzít až tři další lidi. Senior taxi Valmez jezdí po městě a jeho místních částech Bynina, Brňov, Hrachovec, Juřinka, Lhota a Podlesí. Radnice počítá s ročními náklady na provoz jednoho vozidla asi milion korun. Senior taxi funguje také v jiných městech ve Zlínském kraji, například Vsetíně či Kroměříži.

Zdroj: https://www.metro.cz/kraje/zlinsky-kraj/senior-taxi-ve-val-mezirici-ma-za-ctyri-mesice-temer-tisic-jizd-a-2500-kilometru.A240513_160034_metro-zlin-zpravy_air

RS