Nastavení cookies

Tyto webové stránky používají cookies, abychom zajistili, že získáte to nejhodnotnější na našich webových stránkách. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím se vším".

2.11.2023

Komfort návštěvníků ale také vystupujících na hlavní scéně Kulturního zařízení města Valašského Meziříčí (dále KZ) se významně zvýšil. Radnice totiž nechala do velkého sálu v zámku Žerotínů nainstalovat novou klimatizaci.

„Velký sál hostí ročně na dvě stovky akcí, mezi nimi samozřejmě koncerty, divadelní představení, plesy nebo pravidelné udělování Ceny města. S kapacitou 345 míst na sezení a až 800 na stání se vedle kina jedná o naši největší scénu. Dlouhodobě jsme se však potýkali s tím, jak zde zajistit vhodné mikroklima, zejména s ohledem na cirkulaci vzduchu,“ zmínila místostarostka Yvona Wojaczková. Velký sál KZ je totiž součástí památkově chráněného zámku Žerotínů a větrání pomocí zámeckých oken zejména v letních a zimních měsících nebylo ideální.

„Proto jsme zde nechali naistalovat novou jednotku vzduchotechniky s přívody nejen do sálu, ale také na jeviště. Rekonstrukcí prošly i rozvody elektřiny. Celkově se pak včetně pětiletého servisu bavíme o nákladech 3,6 milionů korun, což je milionová úspora oproti původně projektované ceně,“ shrnul starosta Robert Stržínek. Nová jednotka je vybavena chlazením, hlídáním obsahu CO2 a výkonnou rekuperací, která přinese nemalé energetické úspory. „Valašské Meziříčí je kulturním městem a tato investice do zajištění optimálních podmínek ve velkém sále našeho kulturního zařízení už byla nezbytná. Jsem přesvědčen, že se nám ale brzy vrátí v podobě spokojených diváků i účinkujících. Do budoucna pak budeme muset vyřešit také otázku nákupu nového koncertního křídla, které si naše KZetko určitě zaslouží,“ doplnil starosta Stržínek.

Radnice zároveň připravuje opravu vzduchotechniky v M-klubu. „Počítáme s náklady téměř půl milionu korun. Vzhledem k tomu, že současný systém má za sebou 30 let provozu, je i tato investice nezbytná. Zejména pak kvůli množství akcí, které pravidelně hostí. M-klub je totiž už přes pět desítek let neodmyslitelnou součástí kulturní scény našeho města a já jsem moc ráda, že tato tradice pokračuje,“ doplnila místostarostka Wojaczková.

Zdroj: https://www.echovalasska.cz/zpravodajstvi/kulturni-zazitky-v-kz-zprijemni-nova-klimatizace/

RS