Nastavení cookies

Tyto webové stránky používají cookies, abychom zajistili, že získáte to nejhodnotnější na našich webových stránkách. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím se vším".

25.9.2023

V pořadí již třetí ročník osvětové akce zaměřené na prevenci a správnou zubní hygienu u dětí z dětských domovů proběhl ve Valašském Meziříčí. Opět ji uspořádalo Zubní Centrum na Křižné ve spolupráci s městem a dalšími organizacemi.

Letošního Dne zubů se účastnilo přes 30 dětí a mládeže ve věku od 2 do 18 let z dětských domovů ve Valašském Meziříčí, Zašové, Liptále a Hranicích. „Autorem myšlenky na uspořádání této preventivní akce je zubní lékař Jan Šrubař, který město na začátku požádal o pomoc s doprovodným programem. Letos přitom s úspěchem proběhl už třetí ročník Dne zubů. Osvěta v oblasti správné ústní hygieny a prevence vzniku zubního kazu je zvlášť pro děti z dětských domovů velmi důležitá. Jsem rád, že u nás ve Valašském Meziříčí máme odborníky, kteří jsou ochotni se jim ve svém volném čase věnovat. Každoročně se nám navíc daří do Dne zubů zapojovat nové děti, letos například z dětského domova v Hranicích,“ nešetřil chválou starosta Robert Stržínek. V ordinacích Zubního Centra na Křižné se tak děti pod vedením zubních lékařů a dentálních hygienistek seznámily srozumitelnou formou se základními hygienickými návyky v péči o zuby a dásně. Jako dárek si navíc odnesly také kartáčky a hygienické potřeby nezbytné pro správnou péči o zdravý chrup.

Město Valašské Meziříčí se pak spolu se SVČ Domeček, městskou policií, kynologickým klubem TATR Valmez a ZŠ Křižná postaralo o doprovodný program. „Díky zapojení těchto organizací se děti dozví nejen to, jak správně pečovat o své zoubky, ale vždy na ně čekají také další zajímavé aktivity. Věřím, že v akci budeme nadále pokračovat a pomůžeme tak dětem z dětských domovů předcházet problémům s chrupem. Správná ústní hygiena je zcela klíčová v prevenci vzniku zubního kazu a onemocnění dásní a parodontu. Je důležité si ji osvojit ideálně od útlého dětství a podstatná je v tomto vždy role rodičů. V dnešní době existuje navíc možnost individuální návštěvy dentální hygienistky, ale děti z dětských domovů v tomto bývají značně znevýhodněny,“ doplnila místostarostka Yvona Wojaczková.

Zdroj: https://www.aktivnidite.cz/2-811-1116177-den-zubu-poradil-detem-z-detskych-domovu

RS