Nastavení cookies

Tyto webové stránky používají cookies, abychom zajistili, že získáte to nejhodnotnější na našich webových stránkách. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím se vším".

29.2.2024

S novinkou v podobě elektrobusu se mohou až do středy 6. března svést lidé ve Valašském Meziříčí. Ekologický vůz jednou možná rozšíří flotilu městské hromadné dopravy ve městě.

Od června 2022 jezdí ve Valašském Meziříčí MHD zdarma. Obyvatelé cestují červenými autobusy na ekologický stlačený zemní plyn – CNG. Tyto autobusy loni odvezly téměř milion pasažérů. Provozovatel MHD, společnost TQM, teď testuje nový elektrobus.

Jezdí na běžné lince.

„Elektrobus je nasazen na lince číslo 5 – Juřinka. Týdenní zkušební provoz bude probíhat do středy 6. března včetně s tím, že následně vyhodnotíme jeho přínosy,“ uvedl Stanislav Brožek, ředitel osobní dopravy TQM.

„Je to jedna z možných variant, jak v budoucnu rozšířit provoz o další alternativní ekologický pohon,“ řekl starosta Robert Stržínek a dodal: „Ve Valašském Meziříčí elektromobilitu dlouhodobě podporujeme, i proto letos v srpnu pořádáme sedmý ročník Srazu elektromobilů na Valašsku.“

Od 12. června 2022 funguje ve Valašském Meziříčí MDH zdarma. Město uzavřelo desetiletou smlouvu se společností TQM a poměrově se na provozu podílejí také obce Krhová a Poličná. Nový vozový park tvoří 9 + 1 standardních „velkých“ třídveřových autobusů s délkou 12 metrů a 1 + 1 speciální midibus o délce devět metrů. Všechny vozy jsou plně klimatizované, nízkopodlažní, bezbariérové a ekologické – jezdí na stlačený zemní plyn CNG.

Loni využilo bezplatnou valašskomeziříčskou MHD 970 tisíc cestujících.

Zdroj: https://valassky.denik.cz/zpravy_region/cestujici-vozi-po-valasskem-mezirici-elektrobus-20240229.html

RS