Nastavení cookies

Tyto webové stránky používají cookies, abychom zajistili, že získáte to nejhodnotnější na našich webových stránkách. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím se vším".

12.3.2024

Distributor tepla ve Valašském Meziříčí bude díky výraznému snížení cen za rok 2023 vracet odběratelům přeplatky záloh. Jedná se o dobrou zprávu zejména pro obyvatele 5600 bytů připojených na městskou horkovodní soustavu.

„Díky ročnímu vývoji cen zemního plynu došlo k poklesu ceny tepla vůči roku 2022 o 23 procent. Konečná cena tepla z horkovodní sítě tak v roce 2023 činila 1045 korun za gigajoul včetně DPH. U přímých dodávek tepla z plynových kotelen pak byla konečná cena 979 korun,“ uvedl jednatel městské firmy CZT Josef Gába.

Na horkovod je přitom ve Valašském Meziříčí napojeno 5600 domácností a také další odběratelé, mimo jiné městské mateřské a základní školy či přímo radnice.

„Díky tomu, že stoprocentním vlastníkem CZT je město, máme přímý vliv na cenovou politiky firmy. Tu se vzhledem k uplynulým turbulentním letům snažíme určovat tak, aby byla co nejvýhodnější pro koncové odběratele, tedy hlavně občany našeho města,“ zdůraznil starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek.

Odběratelé dostanou peníze za přeplatky

Na přeplatcích záloh za rok 2023 vrátí CZT odběratelům celkem 63 milionů korun. Největším "partnerem" firmy ovšem nejsou přímo domácnosti, ale Společenství vlastníků jednotek (SVJ) a jejich servisní organizace.

Stavební bytové družstvo Valašské Meziříčí a firma Aval, která spravuje ve městě některé nemovitosti, budou své klienty podle zákona informovat o výsledku vyúčtování a případných přeplatcích nejpozději do konce dubna.

Postupné snižování záloh i nižší spotřeba odběratelů

Podle jednatele městské firmy CZT stojí vývojem situace několik faktorů. „Původní zálohy jsme nastavovali podle stavu v roce 2022, který byl velmi turbulentní a trh s energiemi se výrazně proměňoval. V průběhu roku jsme pak výši záloh postupně upravovali. Zároveň v posledních letech evidujeme pokles prodeje tepla. Na tomto trendu se z poloviny podílí oteplování a z poloviny přímo odběratelé úsporami při vytápění svých bytů,“ vysvětlil Josef Gába.

Letošní zálohy v podobné výši jako v roce 2023

Odběratelé tepla letos na zálohách zaplatí podobně jako v roce 2023. „Také cenu tepla očekáváme na loňské úrovni. Její konečnou podobu však budeme znát až po závěrečném vyúčtování roku 2024,“ uzavřel Josef Gába.

Zdroj: https://valassky.denik.cz/zpravy_region/cena-tepla-v-mezirici-klesla-odberatelum-se-na-preplatcich-vrati-63-milionu-2024.html

RS